Collega uit dienst

Het is zover: er vertrekt weer eens een collega. In een groot bedrijf is het aan de orde van de dag, in een kleiner bedrijf komt het minder vaak voor en kan het dus ook meer impact hebben. Wat gebeurt er allemaal als een medewerker vertrekt en hoe neem je afscheid van hem of haar?

Maak hieronder je keuze en bekijk de teksten:
Alle teksten
Afscheid kaarten en meer
* Door hierboven of hieronder te klikken word je doorverwezen naar Greetz
Bekijk HIER de AFSCHEID KAARTEN >>

Een collega uit dienst?

We gaan in goed overleg uit elkaar

Dat is de strekking van de boodschap als iemand het bedrijf verlaat en er waarschijnlijk iets gespeeld heeft. In goed overleg betekent dat er over gesproken is, dat het besluit is dat men niet samen verder kan en dus afscheid neemt. De medewerker gaat dus weg. Het zal nooit helemaal duidelijk worden wat er aan de hand was, en wat dan exact de reden was voor zijn vertrek. Maar het feit staat. Het zou netjes zijn als er wel op een nette manier afscheid kan worden genomen, hoe formeel of informeel ook.

Collega uit dienst

Ik heb een nieuwe uitdaging gevonden

In dit geval vertrekt de medewerker omdat hij een nieuwe baan heeft. Of hij gewoon behoefte had aan iets anders (wat binnen het bedrijf niet kon) of uit onvrede met zijn huidige werk is niet zo belangrijk. Het siert het bedrijf als er een bijeenkomst wordt georganiseerd waarin de werknemer wordt bedankt en hij eventueel nog even het woord kan nemen.

Ontslag

Een vervelende reden van vertrek is ontslag. Soms is duidelijk waarom de medewerker moet vertrekken, soms blijft dat wat vaag. In deze situatie wordt er meestal niets georganiseerd, de medewerker zal er zelf waarschijnlijk ook geen behoefte aan hebben.

Een lege plek

Als een collega vertrekt, blijft er een lege plek achter. In de ene situatie zal er snel een opvolger zijn, maar het kan ook dat invulling van de vacature wat langer duurt. Directe collega’s zullen de taken van de vertrekkende medewerker voorlopig moeten waarnemen.

Hoe neem je afscheid?

In de meeste gevallen waardeert iemand het enorm als er iets wordt georganiseerd voor zijn vertrek, hoe klein ook. Hij zal zich nog eens gewaardeerd voelen. Hij voelt dat hij echt iets betekende voor zijn collega’s en voor het bedrijf. Ook is het fijn voor collega’s om even samen te zijn en de samenwerking af te ronden.

Voor het bedrijf is het een manier om zowel aan de vertrekkende als aan de blijvende collega’s te laten zien dat men betrokken is bij zijn medewerkers. Hoe groot of hoe klein er ook aandacht wordt geschonken aan een afscheid (bijvoorbeeld bij pensioen): het is voor iedereen het beste om die werkzame periode leuk en netjes af te sluiten.

Teksten voor een collega die uit dienst gaat

Afscheid nemen van een collega die uit dienst gaat, kan een emotionele gebeurtenis zijn. Hier zijn verschillende teksten en spreuken om je collega het beste te wensen voor de toekomst:

 1. “Vaarwel [naam collega], jouw bijdragen aan ons team waren onmiskenbaar. Bedankt voor de geweldige samenwerking. Veel succes in je toekomstige avonturen!”
 2. “Het is moeilijk om gedag te zeggen, maar we weten dat je op weg bent naar nieuwe kansen en successen. Bedankt voor de mooie herinneringen, [naam collega]. Veel geluk!”
 3. “Afscheid nemen is niet gemakkelijk, maar we koesteren de tijd die we samen hebben doorgebracht. Veel succes in je nieuwe hoofdstuk, [naam]. Je zult gemist worden!”
 4. “Het is niet ‘vaarwel’, maar ’tot ziens’. Bedankt voor je toewijding en vriendschap, [naam collega]. Veel succes in alles wat je doet!”
 5. “Afscheid nemen is een deur naar nieuwe kansen openen. [Naam collega], bedankt voor alles. Moge je nieuwe reis gevuld zijn met succes en vreugde.”
 6. “Beste [naam], je was niet alleen een geweldige collega maar ook een goede vriend. Terwijl je nieuwe horizonten verkent, vergeet niet dat de deur altijd open staat. Veel succes!”
 7. “Afscheid nemen is niet het einde; het is het begin van een nieuw avontuur. Bedankt voor alles, [naam collega]. Moge je nieuwe paden gevuld zijn met succes en vreugde.”
 8. “Het is tijd voor nieuwe uitdagingen en kansen, [naam]. We zullen je missen, maar we weten dat je op weg bent naar geweldige dingen. Veel succes in je toekomst!”
 9. “Afscheid nemen van een geweldige collega zoals jij is niet gemakkelijk. Bedankt voor je harde werk en toewijding. Veel succes met alles wat je in de toekomst doet!”
 10. “Vaarwel zeggen is zwaar, maar we kijken uit naar je succesverhalen. Bedankt voor je inzet en inspiratie, [naam collega]. Het ga je goed!”
 11. “Beste [naam], bedankt voor de geweldige tijd samen. Je hebt ons team verrijkt en we zijn dankbaar voor de kans om met je te werken. Veel succes in je verdere carrière!”
 12. “Afscheid nemen is de deur openen naar nieuwe kansen. [Naam collega], moge je toekomst gevuld zijn met succes en vreugde. Je zult altijd een deel van ons team blijven.”
 13. “Het is moeilijk om gedag te zeggen, maar we weten dat je op weg bent naar nieuwe hoogten. Bedankt voor je inzet en inspiratie, [naam]. Veel succes in je volgende hoofdstuk!”
 14. “Afscheid nemen is niet het einde, maar het begin van iets nieuws. [Naam collega], bedankt voor alles. Moge je paden bezaaid zijn met succes en geluk.”
 15. “Vaarwel, [naam]. Je laat niet alleen een lege stoel achter, maar ook vele mooie herinneringen. Bedankt voor je bijdragen en inspiratie. Veel succes in je verdere reis!”

Deze teksten en spreuken zijn bedoeld om je collega het beste te wensen bij het afscheid nemen en om hen te laten weten dat ze gemist zullen worden. Het is een moment om terug te kijken op de samenwerking en vooruit te kijken naar nieuwe mogelijkheden.