Afscheid collega gedicht

Een beetje origineel uit de hoek komen tijdens een afscheidsfeest van een collega is best moeilijk. Natuurlijk stel je een mooi plakboek samen met foto’s, anekdotes en andere herinneringen. Verder zijn er mooie cadeaus. Maar een passend gedicht is een stuk moeilijker om te maken en voor te dragen. Waar moet je op letten, en waar krijg je inspiratie van? Hieronder meer over afscheid collega gedichten.

Maak hieronder je keuze en bekijk de teksten:
Alle teksten
Afscheid kaarten en meer
* Door hierboven of hieronder te klikken word je doorverwezen naar Greetz
Bekijk HIER de AFSCHEID KAARTEN >>

Afscheid collega gedichten

 • Haal je inspiratie uit deze dingen

Als de afzwaaiende collega een dag vrij heeft in aanloop naar het afscheidsfeest, is het voor jou en je collega’s de uitgelezen mogelijkheid om de lunchpauze nuttig te besteden: bespreek zijn goeie punten, zijn eigenaardigheden en onhebbelijkheden en schrijf dit in telegramstijl op. Brainstorm over voorvallen in het verleden (loop de e-mail erop na) en noem pakkende termen. Wijs iemand aan die goed is in gedichten schrijven, dan kan deze aan de slag met de volgende punten.

Afscheid collega gedicht

Het ritme, een onderschat onderdeel van een gedicht

Het ritme is belangrijk voor een goedlopend en prettig in het gehoor liggend gedicht. De zinnen moeten ongeveer even lang zijn, dus niet:

 • “Kees gaat weg,
  nu zijn op de boerderij in Frankrijk waar hij gaat wonen alle kippen van de leg”
  Maar:
  “Kees gaat ons helaas verlaten,
  ons rooster vertoont nu al gaten,
  Kees, waarom ga je nu toch weg,
  Alle klanten nu zijn straks van de leg”

Het is maar een (zwak) voorbeeld, maar qua ritme klopt het. Dit houdt, net als bij Sinterklaasgedichten, de aandacht van begin tot eind vast. Let ook op dat het verhaal een duidelijke kop en staart heeft. Onderstreep waar de klemtoon moet komen te liggen tijdens het voordragen.

Hou het leuk

Sinds de serie The Roast populair is, heeft dit verschijnsel ook menig afscheidsfeestje bereikt en wordt menig vertrekkend werknemer tot aan de veters afgefikt. Peil, voordat je zoiets gaat doen in het gedicht, goed het gevoel voor humor van het lijdend voorwerp: kan hij of zij een beetje incasseren? Veel mag natuurlijk, maar het is wel belangrijk dat het gezellig blijft. Succes met je gedicht voor het afscheid van een collega!

Meer: