Uit dienst tekst

Een collega gaat uit dienst en je moet speechen tijdens zijn afscheidsfeest of -borrel. Hoe doe je dat op een pakkende manier, waarbij je de aandacht vasthoudt en niet vervalt in clichés? Neem onderstaande tips door om tot een goede, persoonlijke en gezellige speech (uit dienst tekst) te komen.

Maak hieronder je keuze en bekijk de teksten:
Alle teksten
Afscheid kaarten en meer
* Door hierboven of hieronder te klikken word je doorverwezen naar Greetz
Bekijk HIER de AFSCHEID KAARTEN >>

De vorm: speech, lied, gedicht of een roast – uit dienst teksten

Kies eerst de vorm van je eerbetoon: wordt het een gedicht of een lied? Dan moet je wel een beetje gevoel voor rijm en ritme hebben. Tegenwoordig vindt ook vaak een roast plaats, naar de populaire serie The Roast Of…, waarbij mensen zich finaal laten afkraken in hilarische conferences. Ook daar moet je een beetje talent voor hebben. Maar met een beschaafde en wellicht grappige tekst oogst je ook waardering.

Vermijd clichés

‘Laatste der Mohikanen’, ‘gewaardeerde collega’, ‘staat altijd klaar voor een ander’, vermijd dat soort dingen. Als iemand goed genoeg is voor een afscheidsspeech, is dat overbodige taal en verdient diegene beter. Ga in op voorvalletjes uit het verleden, haal anekdotes aan en wijs op prestaties die het bedrijf of het team verder gebracht hebben. Probeer te bedenken waar hij of zij zelf trots op is.

Uit dienst teksten

Ga op een lieve, grappige manier met onhebbelijkheden en uiterlijkheden om

Natuurlijk mag er best een grap gemaakt worden, ook als je daar andere collega’s bij betrekt. Reeds lang opgeloste conflicten of conflictjes, typische uiterlijkheden of onhebbelijkheden, je mag er naar verwijzen met een knipoog. Natuurlijk niet op iemands kaalheid, lengte of gewicht, maar wel bijvoorbeeld typische truien, opvallende haardracht of andere uiterlijkheden waar iemand zelf voor kiest. Ook het gedrag op de werkvloer (charmeur, laatkomer, chaoot, pietje precies) mag zeker benadrukt worden.

Maar bovenal: toon respect, en kijk de collega aan

Boven alles dient aangestipt te worden dat de collega een groot deel van zijn leven aan je bedrijf besteed heeft, en nu een eerbetoon verdient, en welgemeende gelukwensen voor de toekomst. Absolute afknapper: de gehele speech voorlezen van een blaadje zonder de collega aan te kijken.

Dat je het hele verhaal niet uit je hoofd wilt of kunt leren in de angst je tekst kwijt te raken is begrijpelijk. Maar overkomen zoals bijvoorbeeld een zich vanaf een autocue excuserende koning wil natuurlijk niemand meer. We wensen je heel veel succes met het schrijven van een cliché-loze, mooie, grappige en respectvolle speech!