Uit dienst tekst

Een collega gaat uit dienst en je moet speechen tijdens zijn afscheidsfeest of -borrel. Hoe doe je dat op een pakkende manier, waarbij je de aandacht vasthoudt en niet vervalt in clichés? Neem onderstaande tips door om tot een goede, persoonlijke en gezellige speech (uit dienst tekst) te komen.

Maak hieronder je keuze en bekijk de teksten:
Alle teksten
Afscheid kaarten en meer
* Door hierboven of hieronder te klikken word je doorverwezen naar Greetz
Bekijk HIER de AFSCHEID KAARTEN >>

De vorm: speech, lied, gedicht of een roast – uit dienst teksten

Kies eerst de vorm van je eerbetoon: wordt het een gedicht of een lied? Dan moet je wel een beetje gevoel voor rijm en ritme hebben. Tegenwoordig vindt ook vaak een roast plaats, naar de populaire serie The Roast Of…, waarbij mensen zich finaal laten afkraken in hilarische conferences. Ook daar moet je een beetje talent voor hebben. Maar met een beschaafde en wellicht grappige tekst oogst je ook waardering.

Vermijd clichés

‘Laatste der Mohikanen’, ‘gewaardeerde collega’, ‘staat altijd klaar voor een ander’, vermijd dat soort dingen. Als iemand goed genoeg is voor een afscheidsspeech, is dat overbodige taal en verdient diegene beter. Ga in op voorvalletjes uit het verleden, haal anekdotes aan en wijs op prestaties die het bedrijf of het team verder gebracht hebben. Probeer te bedenken waar hij of zij zelf trots op is.

Uit dienst teksten

Ga op een lieve, grappige manier met onhebbelijkheden en uiterlijkheden om

Natuurlijk mag er best een grap gemaakt worden, ook als je daar andere collega’s bij betrekt. Reeds lang opgeloste conflicten of conflictjes, typische uiterlijkheden of onhebbelijkheden, je mag er naar verwijzen met een knipoog. Natuurlijk niet op iemands kaalheid, lengte of gewicht, maar wel bijvoorbeeld typische truien, opvallende haardracht of andere uiterlijkheden waar iemand zelf voor kiest. Ook het gedrag op de werkvloer (charmeur, laatkomer, chaoot, pietje precies) mag zeker benadrukt worden.

Maar bovenal: toon respect, en kijk de collega aan

Boven alles dient aangestipt te worden dat de collega een groot deel van zijn leven aan je bedrijf besteed heeft, en nu een eerbetoon verdient, en welgemeende gelukwensen voor de toekomst. Absolute afknapper: de gehele speech voorlezen van een blaadje zonder de collega aan te kijken.

Dat je het hele verhaal niet uit je hoofd wilt of kunt leren in de angst je tekst kwijt te raken is begrijpelijk. Maar overkomen zoals bijvoorbeeld een zich vanaf een autocue excuserende koning wil natuurlijk niemand meer. We wensen je heel veel succes met het schrijven van een cliché-loze, mooie, grappige en respectvolle speech!

Meer teksten over uit dienst gaan

Uit dienst gaan markeert vaak het einde van een hoofdstuk en het begin van iets nieuws. Hier zijn verschillende teksten en spreuken om een collega te feliciteren en het beste te wensen bij het uit dienst gaan:

 1. “Van collega naar een nieuw avontuur! Gefeliciteerd met je uitdiensttreding, [naam]. Moge het volgende hoofdstuk gevuld zijn met succes en vreugde.”
 2. “Na jaren van toewijding en harde arbeid, begint een nieuw hoofdstuk voor jou. Gefeliciteerd met je uit dienst gaan, [naam]. Moge de toekomst helder en inspirerend zijn!”
 3. “Een hoofdstuk eindigt, maar het verhaal gaat door. Bedankt voor je inzet en toewijding, [naam collega]. Gefeliciteerd met je uit dienst gaan. Moge elk moment na deze gevuld zijn met geluk.”
 4. “Gefeliciteerd, [naam], met je uit dienst gaan! Je hebt niet alleen bijgedragen aan ons team, maar ook aan de prachtige herinneringen die we samen hebben gedeeld. Op naar nieuwe avonturen!”
 5. “Na vele jaren van waardevolle bijdragen neem je afscheid. Gefeliciteerd met je uit dienst gaan, [naam collega]. Moge je toekomst gevuld zijn met welverdiende rust en positieve verrassingen.”
 6. “Afscheid nemen is niet gemakkelijk, maar we vieren de jaren van samenwerking en de nieuwe wegen die voor je liggen. Gefeliciteerd met je uit dienst gaan, [naam]. Moge elk pad dat je inslaat, succesvol zijn!”
 7. “Beste [naam], gefeliciteerd met je uit dienst gaan! Bedankt voor de inspiratie en de vreugde die je hebt gebracht. Moge je nieuwe reis net zo vervullend zijn als je tijd hier was.”
 8. “Een hoofdstuk sluit, maar je verhaal gaat verder. Gefeliciteerd met je uit dienst gaan, [naam]. Moge de volgende fase van je leven gevuld zijn met spannende avonturen en persoonlijke groei.”
 9. “Gefeliciteerd, [naam collega], met je uit dienst gaan! Je hebt niet alleen het team verlaten, maar ook een blijvende indruk achtergelaten. Moge je volgende hoofdstuk net zo boeiend zijn als het vorige.”
 10. “Na vele jaren van toewijding en toonaangevend leiderschap is het tijd voor een welverdiende rust. Gefeliciteerd met je uit dienst gaan, [naam]. Moge elk moment na deze gevuld zijn met geluk en vervulling.”
 11. “Van collega naar een nieuw begin. Gefeliciteerd met je uit dienst gaan, [naam]. Moge het volgende hoofdstuk van je leven gevuld zijn met alle dingen waar je van houdt.”
 12. “Gefeliciteerd, [naam]! Je hebt niet alleen je werk goed gedaan, maar ook een positieve impact achtergelaten. Moge je uit dienst gaan de start zijn van een periode vol persoonlijk succes en geluk.”
 13. “Gefeliciteerd met je uit dienst gaan, [naam collega]! Terwijl je de deuren sluit op dit hoofdstuk, open je nieuwe deuren naar kansen en avonturen. Moge de reis voor je liggen!”
 14. “Een hoofdstuk eindigt, maar de herinneringen blijven. Gefeliciteerd met je uit dienst gaan, [naam]. Moge je volgende hoofdstuk net zo kleurrijk en inspirerend zijn als het vorige.”
 15. “Gefeliciteerd met je uit dienst gaan, [naam]! Bedankt voor de geweldige samenwerking. Moge het pad voor je helder zijn en vol nieuwe kansen.”

Deze teksten en spreuken zijn bedoeld om een collega te feliciteren en te wensen voor het beste bij het uit dienst gaan. Het is een moment om terug te kijken op de bijdragen en successen en vooruit te kijken naar nieuwe kansen en uitdagingen.